Перегляд 3 гілок відповідей
  • Автор
    Записи
    • #7288 Відповісти
      Ihor Lisovyi
      Хранитель

Офіційна часткова зайнятість (Teilzeit у Німеччині) — гнучкий формат роботи з соціальними гарантіями.

Часткова зайнятість (Teilzeit у Німеччині) — це популярна форма працевлаштування в Німеччині, особливо серед батьків, студентів, мігрантів і тих, хто поєднує кілька занять. Teilzeit означає, що ви працюєте менше ніж повний робочий день — зазвичай 20–30 годин на тиждень. Водночас ви маєте ті ж права, що й повноцінно зайняті працівники: відпустка, лікарняні, пенсійні внески. У цій темі розбираємо, які бувають типи Teilzeit-контрактів, як оформити офіційне працевлаштування, які податки сплачуються і як це впливає на допомоги від Jobcenter.

Часткова зайнятість (Teilzeit у Німеччині): особливості, контракти, податки

💬 “Я працюю Teilzeit 25 год/тиждень — пенсійне йде, але зарплата невелика. Чи можу мати ще додатковий Minijob?”
      💬 “Хочу перейти з Bürgergeld на Teilzeit. Чи допоможе Jobcenter з пошуком такої роботи?”
      💬 “Мені запропонували Teilzeit із контрактом на 6 місяців — це законно?”

🕒 Teilzeit (часткова зайнятість) — це офіційна форма працевлаштування, де ви працюєте менше стандартного повного робочого дня.

📌 Основні характеристики:
      – Зазвичай: 20–30 годин/тиждень
      – Зарплата залежить від кількості годин
      Сплачуються стандартні податки та соціальні внески

💼 Типи контрактів:

1. Befristeter Teilzeitvertrag — тимчасовий договір на певний період

2. Unbefristeter Teilzeitvertrag — безстроковий договір з частковим навантаженням

3. Gleitzeit — гнучкий графік

4. Vertrauensarbeitszeit — облік годин не ведеться, орієнтація на результат

💶 Податки:

– Утримується Lohnsteuer
      – Обов’язкові внески: пенсійне, медичне, страхування на випадок безробіття
      – Чистий дохід залежить від податкового класу (Steuerklasse)

⚠️ Якщо ви отримуєте Bürgergeld:

– Частина доходу враховується
      – Повідомте Jobcenter про укладення Teilzeit-контракт

• #7297 Відповісти
      Ihor Lisovyi
      Хранитель

👩‍💼 Teilzeit = часткова зайнятість. Це офіційна зайнятість, але з меншим навантаженням — зазвичай 20–30 годин на тиждень.
      Це може бути перехідний варіант між Minijob і Vollzeit або постійна зручна форма роботи для батьків, мігрантів і фрілансерів.

✅ Переваги Teilzeit:
      – Соціальні гарантії (страхування, відпустка, лікарняні)
      – Гнучкий графік
      – Офіційний статус
      – Можливість поєднувати з іншою діяльністю

❗️Важливо:
      – Сплачуються повні податки та внески (як при Vollzeit)
      – Потрібен контракт із зазначеною кількістю годин
      – Можуть бути обмеження при отриманні Bürgergeld

📄 Види Teilzeit-контрактів:
      – Befristet (строковий) або Unbefristet (безстроковий)
      – Teilzeit während Elternzeit (для батьків у декреті)
      – Teilzeit nach § 8 TzBfG (офіційне скорочення навантаження)

💬 Обговорюємо:
      – Хто вже працював за Teilzeit — які плюси/мінуси?
      – Як узгоджували контракт із Jobcenter?
      – Де шукали вакансії часткової зайнятості?

• #7298 Відповісти
      Ihor Lisovyi
      Хранитель

❓ Часті запитання (FAQ)

Скільки годин триває Teilzeit?
      Будь-який робочий графік менший за повний (менше 40 год/тиждень), зазвичай 20–30 год.

Чи сплачуються всі внески?
      Так, при Teilzeit працівник і роботодавець сплачують повні соціальні внески.

Чи можу я працювати Teilzeit і отримувати Bürgergeld?
      Так, але частина зарплати враховується. Jobcenter дозволяє зберігати частину доходу.

Чи можу я перейти з Minijob на Teilzeit?
      Так, але потрібно офіційне оформлення і новий контракт з роботодавцем.

• #7303 Відповісти
      Ihor Lisovyi
      Хранитель

💡 Зміни у працевлаштуванні в Німеччині з 1 січня 2025 року – що важливо знати всім, хто працює Teilzeit або шукає роботу:

📌 1. Мінімальна заробітна плата зросла до €12,82/год
      Це означає, що навіть при частковій зайнятості працівник має отримувати не менше цієї ставки. Це стосується всіх — від Teilzeit до Minijob.

📌 2. Ліміт для Minijob підвищено до €556/міс
      Це може вплинути на тих, хто поєднує Teilzeit із Minijob або переходить з одного формату зайнятості в інший.

📌 3. Діапазон для Midijob змінився: тепер €556,01–€2.000/міс
      Це впливає на податкові та соціальні пільги: у цьому діапазоні діють знижені ставки внесків до страхових фондів.

📌 4. Обов’язкове документування робочого часу
      Усі роботодавці мають чітко фіксувати робочі години працівників. Це правило поширюється також на Teilzeit.

📌 5. Пенсійне страхування при Minijob – залишилось обов’язковим
      Працівник може подати заяву про відмову, але для Teilzeit це не застосовується — всі страхові внески сплачуються в повному обсязі.

📌 6. Дозволено укладати трудові договори в електронній формі
      Це значно спрощує оформлення Teilzeit-контракту, особливо при зміні роботодавця або переході з іншої форми зайнятості.

📌 7. Більше гнучкості щодо робочого часу
      Заплановано поступове впровадження можливості розрахунку робочих годин не лише на день, а й на тиждень. Це особливо зручно для Teilzeit-формату.

🗨️ Чи ви вже відчули ці зміни у своїй роботі?
      Поділіться досвідом або поставте запитання — разом легше адаптуватися до нових правил!
      👉 Також обговорюємо це у темах про Minijob, Midijob та повну зайнятість.

Перегляд 3 гілок відповідей
Відповідь у темі: Відповідь #7303 на Teilzeit у Німеччині – часткова зайнятість: особливості, контракти, податки
Ваша інформація:

Скасувати
Кошик
Прокрутка до верху