Мітки : допомога Jobcenter, контракт Teilzeit, офіційна зайнятість, податки Teilzeit, працевлаштування українців, робота з дітьми, соціальні гарантії, часткова зайнятість, як знайти Teilzeit, Teilzeit у Німеччині
- This topic has 3 відповіді, 1 учасник, and was last updated 8 місяців, 3 тижні тому by
Ihor Lisovyi.
-
АвторЗаписи
-
-
Ihor Lisovyi
Хранитель
Часткова зайнятість (Teilzeit у Німеччині) — це популярна форма працевлаштування в Німеччині, особливо серед батьків, студентів, мігрантів і тих, хто поєднує кілька занять. Teilzeit означає, що ви працюєте менше ніж повний робочий день — зазвичай 20–30 годин на тиждень. Водночас ви маєте ті ж права, що й повноцінно зайняті працівники: відпустка, лікарняні, пенсійні внески. У цій темі розбираємо, які бувають типи Teilzeit-контрактів, як оформити офіційне працевлаштування, які податки сплачуються і як це впливає на допомоги від Jobcenter.
Часткова зайнятість (Teilzeit у Німеччині): особливості, контракти, податки
💬 “Я працюю Teilzeit 25 год/тиждень — пенсійне йде, але зарплата невелика. Чи можу мати ще додатковий Minijob?”
💬 “Хочу перейти з Bürgergeld на Teilzeit. Чи допоможе Jobcenter з пошуком такої роботи?”
💬 “Мені запропонували Teilzeit із контрактом на 6 місяців — це законно?”🕒 Teilzeit (часткова зайнятість) — це офіційна форма працевлаштування, де ви працюєте менше стандартного повного робочого дня.
📌 Основні характеристики:
– Зазвичай: 20–30 годин/тиждень
– Зарплата залежить від кількості годин
– Сплачуються стандартні податки та соціальні внески💼 Типи контрактів:
-
Befristeter Teilzeitvertrag — тимчасовий договір на певний період
-
Unbefristeter Teilzeitvertrag — безстроковий договір з частковим навантаженням
-
Gleitzeit — гнучкий графік
-
Vertrauensarbeitszeit — облік годин не ведеться, орієнтація на результат
💶 Податки:
– Утримується Lohnsteuer
– Обов’язкові внески: пенсійне, медичне, страхування на випадок безробіття
– Чистий дохід залежить від податкового класу (Steuerklasse)⚠️ Якщо ви отримуєте Bürgergeld:
– Частина доходу враховується
– Повідомте Jobcenter про укладення Teilzeit-контракт -
-
Ihor Lisovyi
Хранитель👩💼 Teilzeit = часткова зайнятість. Це офіційна зайнятість, але з меншим навантаженням — зазвичай 20–30 годин на тиждень.
Це може бути перехідний варіант між Minijob і Vollzeit або постійна зручна форма роботи для батьків, мігрантів і фрілансерів.✅ Переваги Teilzeit:
– Соціальні гарантії (страхування, відпустка, лікарняні)
– Гнучкий графік
– Офіційний статус
– Можливість поєднувати з іншою діяльністю❗️Важливо:
– Сплачуються повні податки та внески (як при Vollzeit)
– Потрібен контракт із зазначеною кількістю годин
– Можуть бути обмеження при отриманні Bürgergeld📄 Види Teilzeit-контрактів:
– Befristet (строковий) або Unbefristet (безстроковий)
– Teilzeit während Elternzeit (для батьків у декреті)
– Teilzeit nach § 8 TzBfG (офіційне скорочення навантаження)💬 Обговорюємо:
– Хто вже працював за Teilzeit — які плюси/мінуси?
– Як узгоджували контракт із Jobcenter?
– Де шукали вакансії часткової зайнятості? -
Ihor Lisovyi
Хранитель
❓ Часті запитання (FAQ)
Скільки годин триває Teilzeit?
Будь-який робочий графік менший за повний (менше 40 год/тиждень), зазвичай 20–30 год.Чи сплачуються всі внески?
Так, при Teilzeit працівник і роботодавець сплачують повні соціальні внески.Чи можу я працювати Teilzeit і отримувати Bürgergeld?
Так, але частина зарплати враховується. Jobcenter дозволяє зберігати частину доходу.Чи можу я перейти з Minijob на Teilzeit?
Так, але потрібно офіційне оформлення і новий контракт з роботодавцем.
-
Ihor Lisovyi
Хранитель💡 Зміни у працевлаштуванні в Німеччині з 1 січня 2025 року – що важливо знати всім, хто працює Teilzeit або шукає роботу:
📌 1. Мінімальна заробітна плата зросла до €12,82/год
Це означає, що навіть при частковій зайнятості працівник має отримувати не менше цієї ставки. Це стосується всіх — від Teilzeit до Minijob.📌 2. Ліміт для Minijob підвищено до €556/міс
Це може вплинути на тих, хто поєднує Teilzeit із Minijob або переходить з одного формату зайнятості в інший.📌 3. Діапазон для Midijob змінився: тепер €556,01–€2.000/міс
Це впливає на податкові та соціальні пільги: у цьому діапазоні діють знижені ставки внесків до страхових фондів.📌 4. Обов’язкове документування робочого часу
Усі роботодавці мають чітко фіксувати робочі години працівників. Це правило поширюється також на Teilzeit.📌 5. Пенсійне страхування при Minijob – залишилось обов’язковим
Працівник може подати заяву про відмову, але для Teilzeit це не застосовується — всі страхові внески сплачуються в повному обсязі.📌 6. Дозволено укладати трудові договори в електронній формі
Це значно спрощує оформлення Teilzeit-контракту, особливо при зміні роботодавця або переході з іншої форми зайнятості.📌 7. Більше гнучкості щодо робочого часу
Заплановано поступове впровадження можливості розрахунку робочих годин не лише на день, а й на тиждень. Це особливо зручно для Teilzeit-формату.🗨️ Чи ви вже відчули ці зміни у своїй роботі?
Поділіться досвідом або поставте запитання — разом легше адаптуватися до нових правил!
👉 Також обговорюємо це у темах про Minijob, Midijob та повну зайнятість.
-
-
АвторЗаписи
Поділитися з друзями
- Share on Facebook (Відкривається у новому вікні) Facebook
- Share on Telegram (Відкривається у новому вікні) Telegram
- Share on WhatsApp (Відкривається у новому вікні) WhatsApp
- Share on LinkedIn (Відкривається у новому вікні) LinkedIn
- Email a link to a friend (Відкривається у новому вікні) Електронна адреса