Мітки : заробіток з хобі, податки в Німеччині, продаж прикрас, продажі з хобі, Etsy, Gewerbe чи Freiberufler, handmade, реєстрація хобі-бізнесу, торти на замовлення, хобі-бізнес у Німеччині
- This topic has 1 відповідь, 1 учасник, and was last updated 8 місяців, 3 тижні тому by
Ihor Lisovyi.
-
АвторЗаписи
-
-
Ihor Lisovyi
Хранитель
Багато українців у Німеччині починають підробляти зі свого хобі: випічка тортів, виготовлення прикрас, вишивка, свічки, мило, цифрові дизайни або продаж уживаних речей. Але коли захоплення перетворюється на регулярний дохід — виникає питання: чи потрібно реєструвати таку діяльність як бізнес (Gewerbe) чи фріланс (Freiberufler)? У цій темі “Реєстрація хобі-бізнесу в Німеччині” розглядаємо, які ліміти існують, що вважається приватним продажем, а що — комерційною діяльністю, і як уникнути штрафів.
Реєстрація хобі-бізнесу в Німеччині
💬 “Я продав кілька тортів друзям — чи треба це десь вказувати?”
💬 “Хочу продавати прикраси на Etsy — чи потрібна реєстрація?”
💬 “Я вишиваю і продаю в Instagram. Мені сказали, що без Gewerbe це незаконно. Це правда?”Часті запитання (FAQ)
Чи можу я продавати свої вироби на Facebook або Etsy без Gewerbe?
Тільки якщо це разові продажі і річний дохід не перевищує €256. Інакше це вже комерційна діяльність.
Що буде, якщо я продаю регулярно, але не зареєструвався?
Finanzamt може нарахувати штраф та вимагати податкову декларацію заднім числом.
Чим відрізняється Gewerbe від Freiberufler?
Gewerbe — торгівля/виробництво. Freiberufler — творча/освітня/наукова діяльність. Handmade частіше потребує Gewerbe.
Чи потрібно повідомляти Jobcenter?
Так, навіть якщо продажі незначні. Якщо ви отримуєте Bürgergeld — будь-який дохід має бути задекларований.
-
Ihor Lisovyi
Хранитель🧁 Ви продаєте власноруч спечені торти?
🎨 Малюєте портрети на замовлення?
🧼 Робите натуральне мило або свічки, які купують друзі?Це може вважатися хобі-продажем — але лише за певних умов:
✅ Доходи до €256/рік — можна не реєструвати
✅ Продаж уживаних особистих речей — також не потребує реєстрації
❗ Але якщо ви:
– регулярно отримуєте замовлення
– рекламуєте свою продукцію
– маєте прибуток, а не просто покриваєте витрати…це вже вважається комерційною діяльністю, і потрібно:
– подати заяву в Gewerbeamt
– або зареєструватися як Freiberufler (якщо це творча/інтелектуальна діяльність)⚠️ Уникнення реєстрації при регулярних продажах може призвести до штрафів від Finanzamt.
💬 Обговорюємо:
– З якого моменту ваше хобі стало бізнесом?
– Як ви реєстрували свою діяльність?
– Що сказали в Finanzamt або Gewerbeamt?
-
-
АвторЗаписи
Поділитися з друзями
- Share on Facebook (Відкривається у новому вікні) Facebook
- Share on Telegram (Відкривається у новому вікні) Telegram
- Share on WhatsApp (Відкривається у новому вікні) WhatsApp
- Share on LinkedIn (Відкривається у новому вікні) LinkedIn
- Email a link to a friend (Відкривається у новому вікні) Електронна адреса